zaterdag 20 juli 2013

Avallon, de stad van Vauban

Twee jaar geleden hebben we in de Pyreneeën een kasteel bezocht bij het dorp Villefranche de Conflant.  Ik voel de dik achthonderdenvierenveertig treden nog in mijn benen.
De architect van dit imposante bouwwerk is maarschalk Vauban Deze heeft na de belegering van Maastricht,  welke soepel en efficiënt is verlopen zonder al te veel manschappen te verliezen van Louis Quinze een toelage gekregen waarmee hij een optrekje in Bazoches nabij Avallon heeft gekocht. Hier vandaan heeft Vauban zijn meer dan 300 ontwerpen gemaakt voor nieuw te bouwen vestigingen of aanpassingen voor bestaande vestigingen. Er stond ten aller tijde een courier of tien klaar om zijn ontwerpen te paard in metalen kokers door heel Frankrijk te sturen. En dat in die tijd. Daarnaast was hij schrijver,  filosoof,  econoom en fiscalist.  Hij adviseerde op het hoogste niveau. Hij reisde zelf ook veel. Hiervoor had hij een draagkoets ontworpen met zowel voor als achter een paard.  Hierin stond aan de ene zijde een stoel en aan de ander zijde een tafeltje zodat hij tijdens zijn reizen kon doorwerken. Van een veertig urige werkweek had hij nog nooit gehoord. Een geniale man moet dat zijn geweest. Capeau!

Heden ten dage beheren de nazaten van de maarschalk het landgoed met het perfect in stand gehouden slot met uitgebreide bibliotheek met meerdere boeken uit 1448 (de eerste gedrukte boeken stammen uit 1429, dacht ik me te herinneren),  authentiek meubilair en een paar schilderijen van grote meesters.   Mocht je in de buurt zijn is het absoluut de moeite waard om het te bezichtigen.  Als je dan toch daar bent is het een kleine rit naar Vezelay. Een halteplaats voor bedevaartgangers naar Santiago de Compostella. Boven op een berg ligt het pittoreske dorpje waar menig bedevaartganger en toerist de lange rechte weg naar de basiliek van de heilige Madeleine heeft beklommen. Zo ook wij. Eerst te voet, en het was me weer een partij warm, en dan toch nog even met de deudeuche... Als winst levert het een memorabel plaatje op. Twee survivors in gevecht met de tand des tijds. Allez les combatants!

Onze camping à la ferme in Les  Châtelaines,  uitkijkend op Avallon, was een simpele plek doch efficiënt.  Een klein  zwembadje door de boer zelf aangelegd en een enorme  campeerplek van dik 400 m2 met uitzicht op een wei met schapen en één paard. Open vuur is toegestaan. De merguez van de lokale slager waren heerlijk. Maar het beste van deze camping was dat er geen muggen waren. Een klein onweer deed de hele camping alert fase 2 aannemen.  Het liep met een sisser af en met een paar mooie kiekjes die puck met veel geduld het weten te maken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten